Bilmek

OLJA

Vill du att din motor ska leva längre än normalt? Då är det en god insats att byta oljan regelbundet. Oljan smörjer motorn och förhindrar slitage, därmed är regelbundna oljebyten en av de viktigaste åtgärderna du kan göra för din bil. Regelbundna oljebyten förlänger inte bara motorns livslängd utan ger mindre bensinförbrukning och utsläpp eftersom motorn är ren och smord. Man brukar säga att oljan ska bytas va 1000:e mil eller minst 1 gång per år. Ju äldre din bil är, desto oftare kan den behöva tittas till. Att byta olja är inte alls svårt, men vill du ha ett mer omfattande oljebyte får du kontakta din lokala bilservice.

BILDÄCK

Att köra med bra däck är ett av de bästa säkerhetsåtgärderna du kan vidta. Vill du spara pengar genom att minska slitaget på däcken ska du ta hänsyn till däckens rekommenderade maxhastighet. Den hittar du på sidan av täcket. Den sista bokstaven indikerar den rekommenderade maxhastigheten enligt följande: Q – 160 km/h, R – 170 km/h, S – 180 km/h, T – 190 km/h, U – 200 km/h, H – 210 km/h, V – 240 km/h, W – 270 km/h, Y – 300 km/h, ZR – 240 km/h +, ZR+Y – 300 km/h +. Förutom däckets kondition och mönsterdjup är lufttrycket viktigt för livslängden på däcket. Om du kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck minskar däckets livslängd med 20 procent. Kör du med 70 procents lufttryck kan däckets livslängd halveras. Dessutom ökar du din bränsleförbrukning och försämrar din bils vägegenskaper. Respektera datumen för däckbyten, inte enbart för att det är krav utan även för din säkerhet. Sommar- och vinterdäck har olika gummiblandningar och när sommardäck används under 5 gradiga eller lägre väderförhållanden blir däcket hårt och slits mer och blir ännu farligare än innan.

Däckfakta
Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck: 1,6 mm
Minsta tillåtna mönsterdjup vid vinterväglag: 3,0 mm
Tillåten period för dubbdäck: 1/10 – 15/4
Krav på vinterdäck: 1/12 – 31/3

BROMSAR

Bromsarna hör till en av din bils allra viktigaste säkerhetsfunktioner. Att dina bromsar fungerar som de ska är en förutsättning för god trafiksäkerhet. Bromsarna skall kontrolleras minst en gång per år för att säkerställa dess funktion. Hör du missljud eller ett skrapande oljud när du bromsar ska du besöka en verkstad omedelbart för en kontroll. Detta intryck behöver nödvändigtvis inte betyda att bromsarna ska bytas utan oljuden kan framhävas pga rost eller saltbeläggning som isåfall endast behöver tas bort och smörjas på.


Bli den första att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *